Търсим консенсус за всички теми по време на БГ председателството

...
 
Търсим консенсус за всички теми по време на БГ председателството
Коментари Харесай

Премиерът: Вратата на ЕС е отворена за всички на Балканите

  Търсим консенсус за всички тематики по време на БГ председателството
„ В идващите две години имаме опция да държим тематиката за западните Балкани на дневен ред и тези страни, в случай че в този момент не тръгнат в пакет, на разнообразни стъпки, това в никакъв случай няма да се случи отсега нататък. Перспективата има всяка една от тях. Това важи и за Косово и Сърбия. Надявам се водачите да схващат това, че в този момент би трябвало да се възползват от европерспективата пред тях. “. Това сподели министър председателят Бойко Борисов в Брюксел преди присъединяване си в съвещанието на Европейския съвет.

„ Ние желаеме всички нации на Балканите да усетят вероятността за влизане в Европейски Съюз и НАТО “, добави министър-председателят. Той добави, че двамата с посланик N1 на Европейски Съюз Федерика Могерини са си създали график за срещите през ноември и декември по тази тематика, директно преди България да поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз.

„ В България доста хора схващат неверно председателството, че ние споделяме какво да се прави. А в действителност ние менажираме. Все повече сътрудници схващат, че въпреки и малко, да стартираме всички страни да усетят вероятността в идващите две години. Това е едно доста положително съвпадане и стичане на събитията “, разяснява Борисов.

Темата за Западните Балкани, тяхната евроинтеграция и икономическо развиване, е от голяма важност освен за страните от района, само че и за целия Европейски Съюз, бе точно мнението, към което се сплотиха Борисов и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск по време на среща сред двамата в Брюксел.

Туск показал, че ще разчита на българското държавно управление да бъде постоянен сътрудник за единството в района. Борисов от своя страна изтъкнал, че работим интензивно с Естония, с цел да има оптималната последователност за БГ председателството на Европейски Съюз, а по време на самото него България ще търси баланс и консенсус по настоящите тематики.

Той описа също по този начин, че разискал с английския си сътрудник Тереза Мей следствията от Брекзит. „ Разводът постоянно е проблем за децата, той в никакъв случай не носи благополучие, постоянно е злощастие за един или различен, и постоянно, когато става въпрос за парцели и пари “, сподели Борисов. Той обаче не бил черноглед след излизането на Англия от Европейски Съюз. „ С Тереза Мей сме на едно мнение - че съглашението с Турция за мигрантите не би трябвало да се пипа. Питам, в случай че прекратим връзките си с Турция и България стане южен фланг на НАТО, ние можем ли със 7 самолета да удържим на напъна. Цялата идея на България и Европейски Съюз се срутва. И това не трябва да става “, предизвести министър председателят, който получил покана от Мей да посети Лондон.

Борисов разяснява и следващите нападки и апели за оставки от страна соцлидера Корнелия Нинова. „ Нека си вземе оставката на търговците в Русе, на депутатите, които купуваха гласове и тогава да желае оставки на патриотите “, отвърна й той.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР